Er bereikte me vandaag een verdrietig bericht over een doorgedraaide Berner Sennen, die in een moment van complete paniek, zijn leven heeft verloren.

Net als alle honden in mijn leven, een herplaatser. Een hond die al van iemand anders is geweest, of meerdere iemand andersen. Een hond met een verleden, het kan een kort verleden zijn, zoals bij Jack. Of een lang verleden zoals bij Lilly.
Hoe dan ook, een verleden. En het is een dier.
2 dingen die heel vaak onderschat worden en dan bedoel ik zwaar onderschat.

De Berner Sennen heeft een hoog knuffelgehalte uiterlijk, ziet er niet agressief uit, heeft de bouw van een erfbewaker en heeft geen schaar gebit zoals sommige andere soorten honden.Van origine is de Berner gefokt als waakhond. Een hond voor het land leven.
De Berner heeft zo’n 30 jaar geleden enorme problemen gehad op het gebied van de fok. Raskenmerken verwaterden, agressief gedrag, ziektes.
De populariteit van het ras was zo enorm, dat net zoals met de Duitse Herder, de Dalmatier en ZO vele andere rassen, niet de mooie kenmerken werden benadrukt, maar door maar door en door te gaan, meer en meer honden te creΓ«ren en meer geld te kunnen verdienen, er grove fouten zowel fysiek als mentaal in het karakter van de Berner zijn geslopen.
Men is toen hard aan de slag gegaan deze problemen op te lossen, door nieuwe bloedlijnen toe te voegen, door te proberen de slechte paden te doorkruisen.
De rasverenigingen houden heden ten dage hun hart vast. En met hen ik ook.

Elke dag weer zie ik op marktplaats advertenties staan van Berner pups.
Een Berner gekruist met een Border Collie, stel je dat eens voor! Een werkhond met een hond met een heel ander karakter. Een Newfoundlander en een Berner, beide rassen met zwakke heupen en ellebogen, zo ook de Sint Bernard en de Berner.
De Berner met de koningspoedel, want dat is hip. Dus een ruwharige Berner met krullen.
De Friese Stabij, een jachthond, met een Berner.
Allemaal gelegenheidsnestjes, allemaal ondoordachte combinaties, allemaal doorfok, broodfok, doodfok.
Ik word hier intens en intens verdrietig van.

De Berner Sennen is per definitie, alleen al door zijn grootte, een hond waar rekening mee gehouden dient te worden. Als deze knuffelbeer met zijn dubbele vacht, zachte oren en ogen zich tegen je keert, zijn het heel andere tanden als van een Malteser leeuwtje.
Als deze knuffel beer door de mens of door fok of door genetica verpest wordt, heb je letterlijk een groot probleem aan je handen.
De Berner is geen hond die op een hoog risico lijst staat.
De Berner is geen hond die je koopt als prestige hond om te waken.
De Berner is geen hond die met bloeddoorlopen ogen en ontblote tanden je tegemoet komt.

Vandaag is weer eens bevestigd voor mij, hoe snel de relatie tussen mens en dier op het spel kan komen te staan.
Niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk was om een mens samen met een dier in 1 huis te laten leven. Men denkt dat wel, maar dat is het niet.
Het is de taak van ons mensen, een hond die je bij je neemt, veilig, verantwoord en goed te behandelen.
Het grootste probleem dat ik zie, is dat men verwacht een kant en klare hond te krijgen. Een dier is nooit kant en klaar.

Gelukkig heeft de Berner een enorm aanpassingsvermogen, is de Berner van nature vrolijk en nieuwsgierig, maar onderdruk de Berner, geef hem geen structuur en leiding en zelfs de Berner raakt in verwarring.

Ik merk dat Jack het best functioneert bij de ouderwetse drie r’s. Regelmaat, Rust, Reinheid.
Zo heeft hij zijn patronen, doorbreken we die, bijvoorbeeld door drukke dagen, vakantie, nieuwe wandelroutes, nieuwe mensen, stress of onrust, krijgt hij zijn tijd voor herstel. Slapen, verwerken, kalmte. Jack is geen robot en heeft een mega, eigen en duidelijk karakter.
Samen komen we daar heel ver in en mee, want een prachtig dier zoals de Berner Sennen is een aanwinst voor je leven. Een verrijking.
Moge dat het uitgangspunt zijn en de dingen die er vandaag weer zijn gebeurd, de uitzondering.