Zojuist stapte King Kong ons huis binnen. Een man van Vodaphone van wel 2 x 2 meter. Vriendelijk gezicht, vriendelijke ogen. Hij loopt de hal binnen en ziet nog niet dat Jack met een blij hoofd om het hoekje zit te kwispelen.
Hij vraagt of hij even een tafel kan gebruiken, een en ander om wat papieren samen door te nemen. Uiteraard zeg ik en loop voor hem uit de woonkamer in. Ik zie Jack en zeg, oh, ik heb wel een puppy, vind u dat vervelend? Nee hoor zegt hij, komt de kamer binnen en word een beetje bleek.
Dat is geen pup? Ik: hij is 1, officieel is het dan nog een pup, ook al ziet hij er niet zo uit zeg ik met een lachend gezicht. De man lacht helemaal niet en kijkt wat nerveus naar Jack die met zijn tong uit zijn mond zit te lachen, daarmee zijn tanden bloot stellend.

Ik vraag hem of hij het vervelend vind dat Jack in de ruimte is en hij geeft aan van wel, sterker nog, vraagt of Jack naar een andere ruimte mag. Glimlachend kijk ik hem aan, denkend dat hij een grapje maakt. Hier heb je een man van 2 x 2 met armen zo breed als mijn flatscreen tv en hij wilt dat deze fluff bal de kamer verlaat?
Ik heb de man in mijn huis binnen gevraagd en als hij bang is, is hij bang. Ik haal Jack niet uit de kamer maar laat hem op een afstand gaan zitten.
Vanuit zijn ooghoeken houd de man mijn hond in de gaten. Ik vertel de man dat Jack nog nooit gebeten heeft en niets doet, maar dat hij dat vast vaker hoort.

De man zegt dat hij op een dag wel 10 honden ziet, ze allemaal aan hem snuffelen en na een paar bezoekjes aan klanten met hondjes, de daarop volgende honden die geurtjes allemaal reuze spannend vinden en sommigen zelfs agressief reageren.
Nog steeds lachend zeg ik dat Jack een puber is die erg lief is en op dat moment gromt Jack.
Nu heeft hij een aantal soorten gegrom. De gelukzalige grom als hij zich uitrekt en in een comfortabele positie gaat liggen, de grom als hij zijn halsband om moet en daar geen zin in heeft. De grom als ik hem het commando zit geef…..kortom…hij heet niet voor niets de knoter Belg. Hij heeft een keer eerder tegen mij een waarschuwende grom gegeven (zie eerder blog) en dat hebben we toen samen opgelost en afgehandeld.

Echter, de grom die hij nu geeft kan ik niet thuis brengen. Ik negeer het de eerste keer en Jack gromt nog een paar keer meer, daarmee de man nog angstiger makend. Ik vraag me af wat Jack nu precies beweegt en in 1 seconde weet ik het.

Nog geen 10 minuten voordat deze man mijn huis binnen stapte, waren er 2 verpleegkundigen over de vloer. Op de rok van 1 van de verpleegkundigen heeft Jack 1 volle minuut gezeten en bij de andere verpleegkundige kroop hij bijna op schoot, maar toen ik hem vertelde met een vinger knip dat dit niet de bedoeling was, viel hij op haar voeten in slaap (een typische Berner trek, op iemands voeten gaan zitten/liggen).

Angst.

Deze man had angst en Jack reageert daar gelijk op. Daarmee maar weer eens bevestigend dat we met dieren te maken hebben en dat we ALTIJD alert moeten zijn met dieren om ons heen. Of dat nu geldt voor mijn papegaai Catootje die opeens een andere bui krijgt en je in je fikken bijt, of voor een hond van 45 kilo met grote tanden. Een dier blijft een dier.

Ik zie wel eens tenenkrommend de filmpjes op facebook van honden met babies, honden met kleuters en honden met katten….. het blijft een risico en ik zou dat persoonlijk nooit doen. Ik vertrouw Jack, maar ik weet ook dat hij en ik hele andere beestjes zijn en dat een homo sapiens en een dier die samen leven met elkaar, elkaar niet altijd begrijpen. Ik probeer dat te respecteren binnen de regels die er gelden in dit huis. Dat Jack een dier is, een hond.
De gedomesticeerde hond is inmiddels zo gefokt dat bepaalde instincten minder zijn. MINDER. Niet weg. Een hond heeft buien, hormonen, een karakter.

De man heeft inmiddels (opgelucht) mijn huis verlaten en Jack en ik zijn eens even naast elkaar gaan zitten en hebben naar elkaar gestaard. Ik weet dat het goed zit tussen hem en mij. Ik hou van hem en hij vind mij een leuke poep opruim mevrouw. Iedereen die hem eten, snoep en leiding geeft vind hij leuk.
Komt er een zwakker iemand (iemand die angstig is, een kind, iemand die zich niet zo tof voelt, wat of wie dan ook) dan zal hij daarop reageren. Dat geldt niet alleen voor Jack maar voor alle dieren.

Ik vloog vroeger regelmatig in een keurig bochtje door de lucht als ik bang was als ik op een nieuwe, onbekende pony stapte. Leiderschap uit zich op en in vele manieren. We “controleren” een paard van 500 kilo niet, we werken samen.
Respect voor elkaar hebben en respecteren dat we andere “beestjes” zijn is misschien wel de clou. Ik leer in ieder geval elke dag van mijn hond. Hij laat me dingen zien waar ik nog nooit eerder over nagedacht heb. Hij daagt mij uit, hij test mijn geduld en laat me zien hoe mooi een band tussen mens en dier kan zijn.