Mijn vrienden van de dierenbescherming hebben weer een mooi stukje geschreven over het gedrag van honden, fietsen en mensen bij elkaar. Afgelopen zondag tijdens de Berner Sennen ontmoeting in Mechelen zijn we met zo’n 30 Berners en hun baasjes gestopt bij een poel om ze even te laten drinken, afkoelen en spelen. Blijkbaar lag de poel naast een veel gebruikt fiets-en wandel pad. Er kwamen fietsers die duidelijk niet blij waren dat wij die plek gehijacked hadden, er gingen wandelaars op het bankje zitten om genietend te kijken naar het Berner spektakel en zo kwam er een hardloper die weigerde te stoppen met rennen en rende zo mijn armen in omdat hij op zijn gezicht ging tijdens het oversteken verstrikt zijnde in Berner soep. Ik kon hem nog net opvangen. En hij was boos. Mijn vader heeft hardgelopen en begrijpt dat eenmaal in beweging, een hardloper graag doorloopt. Ik snap dat en respecteer dat, maar de planeet wordt door ons allemaal gebruikt. Er is ruimte voor ons allemaal als we maar een beetje rekening met elkaar houden.
Jack zijn oren zijn soms op vakantie, dus als er voetgangers of fietsers aankomen, lijn ik hem aan als hij los loopt. Vaak horen we een dankjewel van betreffende mensen en dat vind ik fijn.
Zoals bijna alles in gedrag valt of staat het met goede manieren. Hou je rekening met elkaar of claim je ruimte omdat je er “recht op hebt”?! Dat zijn meestal de mensen waar ik herrie mee krijg.
En wat er in het stuk beschreven staat, de meeste problemen heb ik ook met kleine, al dan niet aangelijnde, onopgevoede, slecht gemanierde honden.
Ja je kunt ook een kleine hond opvoeden, ik zie er genoeg goede voorbeelden van. “Ja maar je kan zo’n klein beest toch geen klap of schop geven” hoor ik dan?
Met mijn haren rechtop in mijn nek probeer ik dan kalm te blijven en leg ik uit dat ik mijn grote hond ook nooit schop of sla. Manieren breng je een dier bij door wederzijds respect, geduld, humor en door snoep. Veel snoep.
Nu is het grappig dat ik geduld predik, want als ik ergens niet gezegend mee ben is het met geduld.
Toch moet het als we met elkaar door een deur willen. Dus fietsers, een beetje meer geduld en honden bezitters, een beetje meer manieren en dan komen we er wel!


https://www.fietsersbond.nl/nieuws/tips-tegen-achtervolging-door-honden