Het is 07.15 en ik loop met Jack in het donker richting het uitgaansstraatje. Dit is niet verlicht, dus ik heb besloten een zaklamp mee te nemen, zo trap ik niet in ellende en kan ik de zaklamp eventueel als wapen gebruiken bij onverlaten. En ik kan in mijn eentje disco houden want dat kleine ding is super fel en schijnt echt wel 2 kilometer in de verte. Ik heb er per ongeluk al menig slapende vogel mee laten schrikken door hem of haar bruut wakker te schijnen.

Jack heeft ook zijn lampjes om, zo is hij zichtbaar voor andere mensen en voor mij. Een zwarte hond in een totaal zwarte omgeving, dat zie zelfs ik niet met mijn kattenogen.
Ik doe hem vandaag de stoere, mannelijke kleur groen om. Ik mag van mijn omgeving geen zachte, zoete kleurtjes voor Jack meer kopen. Hij is tenslotte een stoere vent en in het verleden met mijn andere hond Lilly kon ik wel eens helemaal los gaan met kleuren, regenboog motiefjes, hartjes en andere….vrouwelijke…dingen. De lichtband die ik om doe is van het merk Karlie, kost 9,99 en is op te laden via een bijgeleverd usb kabeltje.

Ik hoop dat ik de andere hondjes Dexter of Diesel tegen kom. Dexter een pup net zo oud als Jack, ras Bull terrier en Diesel een mix Mechelse herder met Stafford met een prachtige tijger motief vacht. Beide geen misselijke rassen.
Die honden bij elkaar is 1 grote stuif bal van stof, vacht, tanden en spelen en vooral….blijdschap. Deze honden zijn allemaal vrolijk, alert, vriendelijk en sociaal. Ik ben zo blij dat Jack in zijn pup tijd deze honden heeft leren kennen en samen met ze opgroeit en met name, dat ze samen ondanks dat het alle drie mannetjes zijn, het zo leuk hebben samen.

Helaas tref ik geen van deze honden (samen met hun fijne baasjes) aan, daarentegen komt er een vloekende man met duidelijk een ochtend humeur, die ik niet goed kan zien want ik wil hem natuurlijk niet verblinden met mijn zaklamp/wapen (nog niet) dus ik blijf even stil staan om de situatie te beoordelen. Van een afstand zie ik een grote hond, iets van een Duitse herder soort met grote, vloekende man die verwoed probeert zijn hond zijn riem terug om te doen. Okay deze grote hond loopt dus nu los van de lijn, aan het gevloek van de man te horen, is dit geen vriendelijke hond en zet ik me schrap voor een regen van tanden en een grote Herder die op mijn pup Jack gaat vliegen. Ik sta stil, verzamel energie om kalm en kordaat over te komen en zo nodig de herder op afstand te houden (op zo’n moment ben ik niet bang, het bibberen begint daarna thuis pas) en denk aan methodes hoe ik eventueel twee vechtende honden uit elkaar kan krijgen zonder inzet van mijn zaklamp. Belangrijk om te vermelden dat Jack nog NOOIT heeft gevochten, elk hondje wat voor soort dan ook leuk en knap vind en zelfs als andere honden naar hem happen, blij kwispelt en denkt oh leuk…spelen! Een en ander gaat zeker veranderen wanneer Jack wat meer hormoontjes (horrormoontjes noemt mijn vriendin Anna dat) krijgt en beseft dat het geen Pekinees is. Tot die tijd kan hij in ieder geval al op commando blaffen, dus ik overweeg dat element in te zetten als waarschuwing.
De man vloekt en vloekt en trekt aan het hoofd van de herder die eigenlijk in een soort bevroren staat is. Dat kan goed en slecht zijn. Jack draait intussen rondjes om zijn eigen as om proberen te gaan spelen met deze hond. Ik blaf VOLG naar Jack en hij staat me aan te kijken met knipperende wimpers (smelt) en gaat netjes zitten. Dat hoefde nu ook weer niet, maar goed gedaan Jack.
Enfin, klaar voor de strijd, Jack heet niet voor niets Jack Attack, bereiden we (ik) ons voor.

De man heeft de hond inmiddels met veel gefriemel en slechte taal de riem om gedaan. Hij komt dichterbij, de hond blijft stokstijf staan en de man snauwt boos tegen me, jij met je zaklamp, daar is mijn hond doodsbang voor!
……. beep beep beeeeeeeeeeppp…..stilte. In ieder geval van mijn kant. What the ……beep just happened? Er komt een worstelende mix van hond en eigenaar op ons af, al vloekend en dan is je enorme herder bang voor een zaklampje van 100 gram? Hier heb ik even niet van terug dus ik sta verbaasd en verdwaasd en val stil (en geloof me, dit komt niet vaak voor). De man zegt: kom Hugo (Hugo?!!) we draaien ons wel om, stuurt me een vuile blik en beent weg, de hond opgelucht achter hem volgend.

Nu maak ik van alles mee tijdens het uitgaan met Jack, van enorme Rottweilers Basje genaamd, wie een schat van een hond is, maar ook een echt mannetje en nu Jack nog tolereert omdat het een pup is, maar waarvan de eigenaar zegt dat als Jack kleuter af is, een en ander kan veranderen. Van Fred de Cocker Spaniel, die vroeger verkering had met Lilly (die twee waren super lief samen) maar die niet tegen mannetjes honden kan en rood ziet tot speel buddies van Jack zoals DJ de Labrador en Elvis de Golden Retriever, die Jack hebben geleerd boer te zijn en vooral mais te oogsten en Cane en Juke, 2 prachtige honden die geweldig samen spelen.
Cane een hond is die zo’n slordige 70 kilo kan gaan wegen. Hulde aan deze honden. Echte honden zonder issues die gewoon doen en niet denken.
Van Lulu een of andere witte fluffball hond die circus acts opvoert en echt entree kan vragen, maar die niet met andere honden kan en vooral Jack met die kleine, blinkende tanden eens graag zou willen bijten.
Van een Beagle die gewoon niet meer wil lopen wanneer hij Jack ziet en stokstijf stil blijft staan om vervolgens naar Jack te staren (ik ben er nog niet uit wat hij precies wilt, is het een soort stealth modus of wil hij ook spelen) tot up Jack Russels die alleen maar rondjes in de vloer frezen.

Ik vind alles leuk, maar het valt me wel op, dat hoe kleiner het ras, hoe minder beleefd deze honden vaak zijn. En dan druk ik me beschaafd uit.
Ik vind het grappig om te zien wat voor een betere klik ik heb met mensen die ook grote rassen honden hebben, dan met mensen van het formaat stoep tegel. En ook hierin zijn er uiteraard uitzonderingen.

En van kleine honden zijn het voornamelijk de baasjes die tegen me zeggen “je houdt je hond toch wel vast he?!”en “kun je hem wel houden”? en “wat een enorme hond, trekt hij je niet omver?”
En zo nog 40 varianten. Ik geef daar niet eens antwoord op. Ja Jack is een grote hond, ja Jack is 1 (een) grote spier bundel…nu al met zijn 8 maanden en ja Jack heeft grote tanden, ik snap dat wanneer je een foto ziet van Jack met een bot van een meter die hij binnen een dag tot pulp vermaalt je denkt…oei…. maar zeg nou zelf…..ziet dit eruit als een hond die (kleine) of wat voor honden dan ook, met zijn tanden tot zaagsel maakt? Niet echt vind ik. Ik geef mijn lieve Jack een knipoog, ik zweer dat hij terug knipoogt en we lopen samen ontspannen naar huis.